sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Kuva ois kiva

Tiivistelmä: Samat jorinat valokuvaajan valitsemisen vaikeudesta, kuin silloin vuosi sitten suunnitellessani ensimmäisiä häitäni.

Hääsuunnittelut etenevät erittäin hitaasti ja epävarmasti. Tällä hetkellä isoimpana kysymysmerkkinä on valokuvaaja. Huvittavaa, että lähes kaikki oli valmiina ja päätettynä vielä reilu puoli vuotta sitten, mutta sitten tässä oli vähän kaikkea ja suurin osa suunnitelmista meni uusiksi... Ja jälleen olemme lähtöruudussa. 

Me meidän hääkuvassa, jos näitä häitä lykätään yhtään enempää. (Unsplash)

Aiemmin ajattelin, että kuvaaja voisi aivan hyvin olla kuka tahansa kansalaisopiston kurssin käynyt harrastelija, että ei se kuvien otto nyt niiiiiiin vaikeaa ole. Nyt tässä tämän loputtomalta tuntuvan häähössötyksen keskellä on tullut katseltua aika monet hääkuvat, joten oma silmäkin alkaa harjaantua sen verran, että huomaan, kuinka törkeästi olenkaan aliarvioinut yhden ammattiryhmän ammattitaidon vaatimukset. (Ammatti)kuvaajissakin on kamalasti eroja. Toinen voi olla teknisesti taitava kuvaaja, mutta muokkaustyyli on minusta sietämätön. Toinen taas osaa muokata, mutta tyyli ei muuten kohtaa omia toivomuksiani. Ja sitten tietenkin ne kuvaajat, joiden kanssa kaikki tuntuu natsaavan, mutta hintalapussa on tonni tai kaksi liikaa. Tai eihän se varsinaisesti liikaa ole kuin meille köyhille. 

Tässä on vähän sellaista tyyliä, jota en ensimmäisenä ole hakemassa. (Unsplash)

Tilanne  on siis se, että kriteerit valokuvaajan suhteen ovat vain kiristyneet, mutta budjetti pysynyt samana, eli toisin sanoen olemme kusessa kiipelissä. Lisämausteensa tähän soppaan toi uusi päähänpinttymäni siitä, että kuvaajan tulisi ehdottomasti olla nainen. Varmaan tämä lasketaan  seksistiseksi vihapuheeksi tähän maailman aikaan, mutta yksi kaveri pohti ääneen, osaakohan naiskuvaaja ottaa paremmin huomioon asioita morsiamen kannalta, joten siitä tuli nyt sitten ainoa totuus minun mielessäni. Tuntuu vähän rikolliselta edes kirjoittaa tällaista heteronormatiivista paatosta, mutta ihan oikeasti mietin, älyääkö mieskuvaaja ottaa minusta sellaisia kuvia, joissa näytän mahdollisimman hoikalta ja mahdollisimman vähän itseltäni. Hoksaako se mieskuvaaja kuvia muokatessan valita sävyt siten, että rusketukseni olisi parhaimmillaan? Toki valokuvaaja on alansa ammattilainen sukupuoleen katsomatta, mutta oman kokemukseni mukaan naiset ihan yleisesti kiinnittävät enemmän huomiota esteettisiin yksityiskohtiin esimerkiksi juuri morsiamen lookissa. Vaikka kuvaaja olisi teknisesti supertaitava, mutta jos hiustuherot eivät kiinnosta, tuleeko niiden edukseen esiitymistä kuvissa edes huomioitua? Voisiko joku kertoa, että olen naurettava ja vanhanaikainen sukupuolistereotypioihin  jumittautunut juntti, niin helpottuisi tämä kuvaajan löytäminen vaihtoehtojen tuplaantuessa. 

Häiden keväällä siirtyessä laitoimme kaiken tauolle, emmekä pitäneet mitään kiirettä yhtään minkään kanssa, mutta nyt tilanne on taas se, että suurin osa meitä miellyttävistä sekä sopivan hintaisista kuvaajista on varattuja. Sulhiskin sai jo kerran bannit Facebookin häävalokuvausryhmään, että ei meillä kauhean hyvin mene. 

Tässä voitaisiin olla me, jos olisimme nuoria, kauniita sekä riittävän varakkaita tällaisiin puitteisiin. (Unsplash)

Sitä videokuvaajaa emme ole saattaneet edes miettiä. Ihan kamala show olisi alkaa sitäkin metsästämään. Tavallaan kyllä haluaisimme myös videokuvauksen, mutta emme näköjään millään jaksaisi nähdä vaivaa myös sen kilpailutuksessa. Lopulta käynee niin, ettemme kerkeä varata ketään tai sitten kehitän pakkomielteen asiasta, ja joudumme maksamaan videoinnista moninkertaisen hinnan alkuperäiseen budjettiimme verrattuna. TAI jos ratkaisemme asian DIY-henkisesti jalustalla ja omalla videokameralla, se kamera unohtuu heti alkuunsa ulos ja kuvaa koko päivän tyhjää pihaa, kuten eräälle kaverilleni kävi omissa häissään. 😄 Ja entä se videokuvauksen luonne? Tunnelmatrailerit ovat ihania, mutta jotenkin kuitenkin turhia kaltaisillemme käytännönläheisille tolkun ihmisille. Ehkä ennemminkin jonkinlainen kooste vihkimisestä, esityksistä sekä puheista olisi ennemmin mieleemme, jotta ne hetket voisi fiilistellä uudelleen rauhassa kotisohvalla. Olen maininnut jo aiemminkin, mutta en voi liikaa korostaa, että yhtäkään kaveria tai sukulaista ei sitten pakoteta myöhemmin katsomaan mitään 10 tunnin koostetta meidän hääpäivästämme, jonka joku sukulaisukko on kuvannut tärisevällä käsikameralla yskien taustalla säännöllisin väliajoin. Ei meillä kyllä edes ole mitään rykiviä sukulaisukkoja, mutta tuohan se mielikuva on, jos ei ole ammattilainen kuvaamassa...


Löytyisikö kuvaajasuosituksia? Entä ajatuksia videokuvauksesta? Kannattaisiko siihen satsata vai pärjääkö pelkillä kuvilla? 

 

8 kommenttia:

 1. Tuuli Nikki oli kaverin häissä ja hän kyllä tykkäsi. Ja sitten tietenkin legendaarinen Harri Rautanummi Oulusta, mutta hänellä taitaa olla kalenteri aika pitkälle varattu. Videokuvauksesta en osaa sanoa vielä mitään, itsellä häät vasta aivan suunnitteluasteella, eikä tuota osa-aluetta olla vielä ees mietitty. 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo Rautanummi on just niitä, joiden töissä kaikki natsaa, mutta budjettia pitäisi venyttää liikaa. Ja turha luulla tosiaan, että enää ensi kesälle olisi vapaanakaan. 😅

   Poista
  2. Tuuli tullee meille ens kesänä, hyvät fiilikset on jääny ja hyvää oon tutuilta kuullut🤩👌🏼

   Poista
  3. Me löysimmekin jo kuvaajan. Tuuli Nikki näytti muutenkin olevan jo aika varattu ensi kesälle, kiva kun saitte napattua. :)

   Poista
 2. Oulussa Tiia Juutinen! Tosi ihana ihminen ja hyvä kuvaaja. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkään tosi paljon hänen kuvaustyylistä, mutta yllättäen varattu oli jo. 😌

   Poista
 3. Aiemmin ehdotin Skopixia, mutta se ei selvästikään natsannut kun kuvaaja on edelleen hakusessa. Mä voin nyt sanoa sen mitä toivoit, että unohda se sukupuoliajattelu ny! Voin vakuuttaa, että ei ne naiskuvaajatkaan ole kiinnostuneita hiustuheroista. Potretit ei ole muutenkaan sillä tavalla aseteltuja, ellette sitten toivo hääkuviksi studiokuvia jossa taustalla on epätarkka valokuva jostain Versaillesin puistosta ja sen edessä hääparit tuijottaa jäykistyneinä kameraan ja nojaa muoviseen "roomalaiseen" sisustustolppaan. Mulla ainakin oli ihan epärealistinen käsitys siitä hääpotrettien ottamisesta. Jännitti ihan vitusti, ahisti koska vihkiminen oli vasta edessä ja koko ajan piti miettiä kelloa, eikä kukaan sanonutkaan että vedä vatsa sisään ja kaksoisleuka näkyy ja laahuksessa on käpy, ja laita nyt käsi lanteille ja käännä päätä tänne päin. Me vaan juteltiin ja oltiin ja käveltiin vähän eri paikkoihin ja katsottiin maisemia, ja jotenkin siitä sisäisestä mayhemista huolimatta näytetään kuvissa ihan rennoilta ja hyvinvoivilta ja tavallista kauniimmilta :D jos haluat varmistua siitä että laahus on aseteltu ja joku huomioi niitä sun ulkonäköön liittyviä, sulle merkityksellisiä yksityiskohtia, niin ota kaaso mukaan kuvaukseen. Kuvaaja ei ehdi niitä huomioida, kun metsästää sun ja sulhon välisiä hetkiä. Joku läheinen apuri on muutenkin hyvä olla mukana kuvauksessa, kun välillä pitää ehkä vaihtaa kengät tai laittaa kimppu pois tai lisätä huulipunaa ym ym. Meillä oli mukana vaan bestman ja se ei kyllä näitä juttuja osannut kovin intuitiivisesti hoitaa, joten suosittelen kaasoa :D

  No on mulla silti naiskuvaajasuosituskin sulle. Krista ylinen. https://www.kristaylinen.com/
  Hauska tyyppi, tosi mukava ja ammattitaitoinen kaikessa, ihan timantti. Asuu kylläkin etelä-Suomessa, mutta liikkuu paljon pohjoisessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kiitos tästä! Me nyt sitten itse asiassa kerettiin löytää kuvaaja. Nainen tietty. :D

   Katsoin tuon Skopixin jo silloin aiemmin, houkutti se, kun mainitsit hänen olevan huumorintajuinen. Muuten näytti hyvältä, mutta hänellä ei kuitenkaan ollut häiden tilannekuvia portfoliossaan, eikä minulla ole aikaa lähteä mihinkään periferiaan studiolle niitä katselemaan! Tärkeimpänä koen juuri ne tilanteet ja hetket, joita kuvaajan olisi hyvä osata vangita.

   Nauratti kauheasti tuo kuvauksesi studiokuvista! Luin vielä ensin, että hääpari JÄRKYTTYNEENÄ tuijottaa kameraan nojaten siihen iänikuiseen roomalaiseen pylvääseen. Näin tuon tilanteen sieluni silmin! :D Että mekin taidetaan skipata roomalaiset pylväät ja mennä johonkin pusikkoon niitä potretteja ottamaan. Onni onnettomuudessa, että meillä on ne aamuhäät, niin kuvia ei kerkeä ottamaan ennen vihkimistä. Jospa sen hoitaminen pois alta vähän keventäisi tunnelmaa. :)

   Poista

Oletko jo lukenut?

Päähenkilöiden esittely

Minusta on luontevaa kertoa tähän alkuun hieman meistä tyypeistä tämän blogin takana. Itseäni ainakin kiinnostaa aina blogeja lukiessani,...