tiistai 3. syyskuuta 2019

Valokuvista ja sukulaisukoista

Tiivitelmä: Meillä ei ole kuvaajaa.

Terppa!

Me vaan koko ajan fiilistellään, että jeee, kohta häät, mutta ei tehdä niiden eteen YHTÄÄN MITÄÄN. Kun pääpäivään on alle vuosi, pitäisi kai alkaa lyömään sellaisia ihan oikeitakin asioita lukkoon. Meillä on vasta hääpaikka ja kirkko varattuna, kaikesta muusta on korkeintaan vain epämääräinen ajatus takaraivossa... Hääpalstoja lukiessa tulee kyllä vähän ahdistus, kun itsellä on kaikki levällään ja osa ensi kesän morsmaikuista askartelee jo pöytäkoristeita. En minä edes vielä tiedä, millaiset koristeet haluan! Eihän meillä ole vielä edes sitä teemaa päätettynä. Niitä koristeasioita voi tosin lykätä vielä seuraavatkin kuukaudet, mutta valokuvaaja ja bändi pitäisi ehdottomasti saada jo varattua.

Kaikki naimisiin menneet korostavat, että siihen kuvaajaan kannattaa satsata, että ei siinä päivän aikana kerkeä itse fiilistellä mitään, että koko päivä menee vaan stressaantuneessa huurussa (kuulostaa ihanalta), että ne kuvat on ainoa asia, joka jää käteen. Tai no onhan siinä se aviomies ja yhteinen loppuelämä, mutta tarkoitinkin merkittäviä asioita. 😏 Olen aiemmin ajatellut, että hyvin voisi palkata harrastelijan, koska en minä varmasti niistä kuvista näe, onko niissä sopiva aukkoväli tai jokin-muu-minulle-tuntematon-valokuvaustermi kohdallaan. Nyt kuitenkin on alkanut mietityttämään, pitäisikö kuitenkin satsata täysin ammattilaiseen.

Haluaisimme myös videokuvaa. Monissä häissä joku sukulaisukko heiluu videokameransa kanssa, mutta jaksaako sellaista kotivideomaista kahdeksan tunnin settiä itsekään katsoa... Että sitähän pitäisi varmaan leikata, mutta ei ainakaan meidän sukulaisukkomme sellaista osaa. Emmekä muutenkaan halua nakittaa tehtäviä edes niille sukulaisukoille, vaan olisi parasta, jos vieraat voisivat olla vieraina ja nauttia juhlasta. Yksi kaveri kertoi, että heillä oli häissään jonkun sukulaisen (varmasti ukko-sellainen sekin, yleensä ne on) videokamera, mutta se oli unohtunut ulos ja kuvannut koko illan tyhjää pihaa. 😂 Meille kävisi juuri noin, jos itse alkaisimme säätämään.

(Unsplash)
En tiedä oululaisista valokuvaajista juuri mitään, mutta yksi nimi on jäänyt mieleen ja kävinkin huvikseni katsomassa hänen hintojaan. Dokumentaarinen valokuvaus + videokuvaus alkaen 2200 e.... Vain tonnin enemmän kuin olimme ajatelleet kuvaukseen laittaa alunperin. 😄 Tokikin tuo videokuvausajatus on kypsynyt vasta hiljattain, emmekä olleet budjetoineet sitä laisinkaan. Enkä minä sinänsä kauhistele kuvaajien kalleutta. Ei siinä nyt varmasti rahassa pääse rypemään noillakaan hinnoilla, jos työpäivä on 10 tuntia, siihen vielä mahdollinen suunnittelupaltsu, kuvien käsittelyyn menevä aika sekä ammattilaiskalustoon ja sen huoltoon uppoava siivu. Sitä minä tässä märehdin, että se pari tonnia on vaan hiton paljon rahaa noin niin kuin absoluuttisesti. Suhteellisesti se on varmasti ihan käypä hinta ammattilaisen tarjoamasta palvelusta.

Ongelmana on myös valinnanvaikeus kuvauksen keston suhteen. Sen verran tiedän kuitenkin, etten missään nimessä halua kuvaajaa ikuistamaan minua hääpäiväni aamuna virttyneessä nilkkapituisessa Ratian yökkärissäni juuri heränneenä. Valmistautumiskuvat voisivat olla kivoja siinä vaiheessa, kun meikki ja tukka alkaa olla sen kriittisen pisteen paremmalla puolella. Ehkä haluan myös muutaman kuvan siitä hetkestä, kun kaasot ahtavat minua mekkooni. Sulhista ei kuulemma erityisesti kiinnosta saada kuvia siitä 2,5 minuutista, kun hän pukee puvun päälle ja vetäsee nappaskengät jalkaansa. 😃 

(Unsplash)
Ajatuksena on ottaa myös first look -kuvat sekä potretit ennen vihkimistä, ettei vieraita tarvitse odotuttaa juhlapaikalla. Viime kesän morsian tosin sanoi kuvaajansa kertoneen, että se keskipäivän aurinko on kaikista pahin morsmaikkujen naamoille... Mun sisäinen femakko ihmettelee kyllä suuresti, että miten se ei sulhasten naamoihin vaikuta. No, mutta joka tapauksessa, tuo (sovinisti)valokuvaajan kommentti nyt mietytyttää, kun vihkimisemme on klo 14, eli kuvaukset osuisivat juuri sen MINUN naamalleni epäedullisen keskipäivän auringon alle. Tosin minullahan on se äidiltäni peritty huonon sään kirous, että turhaa murehdin auringonpaisteesta, vettähän meidän hääpäivänä tulee kuin Esterin perseestä.

"Fun" fact: En ole antanut Sulhiksen kanniskella minua tuolla tavalla ympäriinsä varmaan koskaan meidän seurustelun aikana. Sulhiksella taas ei puolestaan ole mitään ongelmaa antaa minun nostella häntä. 😂
Jos nyt kuitenkin ajatellaan, että saisimme ne kuvat otettua ennen vihkimistä, kauaksiko aikaa kuvaaja kannattaa ottaa juhlapaikalle? En ollenkaan muista kavereiden häistä, miten asia on hoidettu. Olisi mukava, että kuvia olisi bändin soiton ajalta, silloin uskon tunnelman olevan korkeimmillaan, mutta en tiedä, saammeko budjettia venytettyä niin pitkälle kuvauspäivälle. Vai moneltako ne bänditkään yleensä edes soittavat häissä? Tästä näette, kuinka pihalla olen vielä kaikesta...

Kuulisin mielelläni teidän ajatuksianne kuvaajan ja kuvausajan valinnasta. Myös suositukset oululaisista (ja lähialueen) kuvaajista ovat äärimmäisen tervetulleita!  

4 kommenttia:

 1. Kuvaajia: Elisa Kaurala (https://www.elisakaurala.com/), Tiia Juutinen (https://www.tiiajuutinen.com/) Jussi Peltola (http://jussipeltola.com/info/), Jori Turpeinen (https://www.freimiphotography.com/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, me kerettiin jo löytää kuvaaja, mutta kiitos vinkeistä, jospa joku toinen bongaisi nämä täältä. 😊

   Poista
 2. Meille tulee kuvaaja koko päiväksi. Se on kuitenkin yksi päivä elämässä ja en usko, että myöhemmin asiaa jää harmittelemaan. Hintaa sille tuli reilusti yli 2000€, mutta kun luin kuvaajan kirjoituksen intiimeistä häistä sen nettisivuilta, olin vakuuttunut, että tämä kuvaaja on just meille oikea. Kaikkea ihanaa suunnitteluun! -Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin löysimme sitten lopulta mieleisen kuvaajan ja jopa ihan kohtuulliseen hintaan. Kiitos viestistäsi ja mukavia hetkiä häähumun keskellä sinullekin! :)

   Poista

Oletko jo lukenut?

Päähenkilöiden esittely

Minusta on luontevaa kertoa tähän alkuun hieman meistä tyypeistä tämän blogin takana. Itseäni ainakin kiinnostaa aina blogeja lukiessani,...