tiistai 5. toukokuuta 2020

Virallinen päätös tehty häiden siirtämisen suhteen

Tiivistelmä: Häät siirtyvät jonnekin 40 vuoden päähän.

Noni, nyt mekin olemme tehneet virallisen päätöksen siirtää häitä kokonaisella helvetin vuodella. Tuntuu kauhean kaukaiselta se ei-ens-vaan-sitä-seuraava-kesä. Oikeastaan päätös siirtämisestä tehtiin jo maaliskuun alussa, mutta nyt se sanottiin ihan oikeasti ääneen ja peruimme loputkin palveluntarjoajat sekä päätimme uuden ajankohdan. Emme tietenkään päättäneet vielä uutta päivää (tavoillemme uskollisina), mutta edes vuodenaika on selvillä. 😄 Ensin oli mielessä ne joulukuun vesisateessa vietettävät kompromissihäät, joissa laahustaisin hääpuvun helma viiden kilon painoisena, kun se olisi takapuoleen asti märkänä siitä loskassa rämpimisestä, mutta tämä suunnitelma kuopattiin eilen. Sulhiksen molemmat sisarukset tulevat juhliin maailman ääristä, eikä ole yhtään varmaa, että taivas olisi auki hupilennoille vielä vuoden lopussa. Tai bilettäminen turvallista riskiryhmille. Eikä siitä ei-ens-vaan-sitä-seuraavasta-kesästäkään tietenkään voi vielä tietää, mutta todennäköisempää on, että elämä olisi silloin jo hieman normalisoitunut loppuvuoteen verrattuna. Tosin minusta kun on kyse, uusi aalto on varmastikin huipussaan juuri meidän uuden hääpäivän aikaan. Se olisi kyllä jo sellainen merkki kohtalolta, että sitten kyllä vaan erotaan vähin äänin. 
Päätimme nyt sitten ottaa tästä lykkäämisestä kaiken ilon irti ja pistää koko paska aivan uusiksi! Meillä on nyt suunnitelmissa aivan uudet häät eli tavallaan saamme ikään kuin kahdet juhlat yksien hinnalla. 😏 Ne meidän ensimmäiset häät olivat perinteiset, rennot maalaishäät joen rannassa ihanassa kartanomaisemassa, ja nämä toiset ovat nyt sitten tyylikkäät ravintolahäät kaupungissa. Tai siis emme me mitään ole vielä varanneet, mutta tällainen skenaario on tällä hetkellä vahvoilla.

Se ravintola-aspekti tosin mietityttää juomapuolen vuoksi. Ruokailu varmasti nousisi aivan uusiin sfääreihin, ja saisinkin sellaisen nuorekkaan, runsaan alkupalapöydän, jollaisesta olen haaveillut. Häiden järjestäminen paikassa, jossa on A-oikeudet, tuo kuitenkin muutoksia järjestelyihin ja ennen kaikkea budjettiin. Jota meillä ei kyllä vieläkään oikein ole... Mutta tiedämme toki ilman sitäkin, ettemme ole erityisen äveriäitä, eikä avoin piikki ravintolan baaritiskille tule varmastikaan kysymykseen. Tuntuu vähän pahalta, sillä olemme molemmat tottuneet sellaisiin perinteisiin häihin, joissa juomaa on tarjolla yli kaikkien tarpeen, ja lisäksi vielä käydään juomassa kossua takakontista ja jallua halkopinosta.

Ravintolahäiden rajoitettu juomatarjoilu on kuulemma aivan peruskauraa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, eivätkä vieraat siellä kuulemma hauko kauhuissaan henkeä, kun joutuvat ostamaan muutaman juoman itse, jos hääparin tarjoamat annokset eivät riitä. Mutta silti mietityttää. Niin kovasti toivoimme pystyvämme järjestämään häät, joissa vieraille tarjotaan kaikki. Ymmärrän, että nämä ovat kaksi aivan täysin erilaista hääkonseptia, ja pitäisi asennoitua niin, että on mahdotonta napsia molemmista ne parhaat palat. Tai eihän se mahdotonta ole, kyllähän rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta jos otetaan huomioon, ettei meillä ole rajattomasti rahaa, eikä edes kovin montaa hevosta.

Kyselin jo hieman Instagramini puolella kokemuksia juomatarjoiluista ravintolahäissä. Yleisin tapa oli lasi skumppaa, kaksi kaatoa viiniä sekä kahviavec. Seuraavaksi yleisin tapa oli tuo sama setti sekä siihen lisäksi pari drinkkilippua. Eikä juuri kukaan vaikuttanut olevan (ainakaan enää) pöyristynyt alkoholin säännöstelystä. Enkä tietenkään itsekään olisi, jos vieraana olisin, mutta jotenkin tätä asiaa katsoo niin eri vinkkelistä, kun on itse se juhlien järjestäjä. 

Kaason kanssa pohdimme, että esimerkiksi tuo kuusi alkoholiannosta koko päivän kestäviin juhliin ei riitä mihinkään. Me olisimme käyttäneet ne kaksi drinkkilippua jo ennen kakkukahveja, mutta kaaso myös muistutti, etteivät kaikki ole samanlaisia loppasuita. Toki myös meitäkin pahempia loppasuita on joka juhlassa, joten ehkä ääripäät tasoittavat menekkiä? Ymmärrän, että kuulostan sellaiselta lonkeroa lipittävältä pubiruusulta, mutta ihan oikeasti, jos juhlat alkavat esim. klo 14 ja kestävät yömyöhään, se kuusi viinilasia ei riitä monellekaan. Ja jos riittää, niin onneksi olkoon, mutta turha odottaa kehuja, ei tämä mikään raittiusseura ole. 😒 Toisaalta taas, eihän kenenkään tarvitse ravintolahäissäkään kuivin suin olla vasten tahtoaan, vaikka hääparin tarjoilut olisi jo heitetty huiviin, sillä saahan sieltä itse ostaa. Yritän ajatella, että meidän kaverimme ovat jo aivan aikuisia, työssäkäyviä ihmisiä, että ei se muutaman juoman ostaminen kenenkään taloutta kaada. Pari ihmistä kommentoi kyselyyni myös siltä kannalta, että eiväthän ne ravintolahäät estä sitäkään, etteikö voisi ottaa sinne auton takakonttiin sen kossupullon tai käsilaukkuun pienen piilopullon. En tietenkään kannusta ketään salakuljettamaan omia juomia ravintoloihin ja lipittämään niitä vessakopeissa, mutta toi hymyn huulille tuollainen lapsekas oveluus ihan oikeasti aikuisten, fiksujen ihmisten suusta. 😉

Ja kaiken tämän alkoholikeskeisen marinan jälkeen haluan vielä pikaisesti nostaa esille ne hyvät puolet (ruuan lisäksi) ravintolahäissä. Saisimme upean miljöön, vieraille helpon sijainnin, osaavan henkilökunnan huolehtimaan KAIKESTA, eikä meidän tarvitsisi edes aamulla mennä lakaisemaan mitään nuorisoseuran jumppasalin lattioita. Eikä siinäkään tietty mitään, jos siihen asennoituisi etukäteen, mutta mukavaahan se on aina mennä sieltä, mistä aita on matalin aidan alta.


Kertokaa kokemuksianne ravintolahäistä! Tai miten itse olette ratkaisseet juhlajuomaongelman juhlapaikoissa, joissa on anniskeluoikeudet? 🍷

4 kommenttia:

 1. Meillä oli 2018 ravintolahäät Helsingissä. Tarjosimme juuri tuon esittämäsi setin eli alkumalja, kaksi kaatoa viiniä, kahviavec sekä kaksi drinkkilippua. Kaikkia drinkkilippuja ei edes lunastettu, mutta juhlimme kyllä aika reippaasti 1.30 asti. Osa varmasti osti itse juomia ja luultavasti jokunen piilopullokin oli kuvioissa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi toinenkin morsian kertoi, ettei kaikkia lippuja oltu lunastettu. Että ehkä ihmiset eivät sitten tosiaan olekaan niin loppasuita kuin minä kuvittelen. 😆

   Poista
 2. Tää oli niin hauska teksti, että luin pätkiä poikkikselle ääneen :D Kiitos taas Paula! Kyllä tässä vielä häät saadaan pidettyä viimeistään joskus 2080-luvulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Ja poikkis kuunteli naama peruslukemilla, että kaikenlaista soopaa sitä onkin. 😆 Mutta joo, kyllä me vielä juhlamme juhlitaan! 😍

   Poista

Oletko jo lukenut?

Päähenkilöiden esittely

Minusta on luontevaa kertoa tähän alkuun hieman meistä tyypeistä tämän blogin takana. Itseäni ainakin kiinnostaa aina blogeja lukiessani,...